KERJA KOSONG

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2009 menyediakan iklan, maklumat dan info terkini tentang kekosongan jawatan, Careers, Job opportunity
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share
 

 Penyakit Biasa

Go down 
AuthorMessage
hrdfpsmbtrainingPosts : 31
Join date : 2013-02-28

Penyakit Biasa Empty
PostSubject: Penyakit Biasa   Penyakit Biasa EmptySun Sep 21, 2014 10:09 am

Penyakit Biasa

Penyakit adalah keadaan tidak normal pada badan atau minda yang menyebabkan ketidakselesaan, disfungsi, atau tekanan/stres kepada orang yang terbabit atau berhubung rapat dengannya. Kadang kala istilah ini digunakan secara umum untuk menerangkan kecederaan, kecacatan, sindrom, simptom, keserongan tingkah laku, dan variasi biasa sesuatu struktur atau fungsi, sementara dalam konteks lain boleh dianggap sebagai kategori yang boleh dibezakan.

Terdapat pelbagai jenis penyakit yang mengancam manusia. Penyakit ini boleh disebabkan oleh kuman, bakteria, virus, racun, kegagalan organ berfungsi, dan juga oleh penyakit baka/keturunan.

Patologi merupakan ilmu kajian penyakit. Pengelasan penyakit secara saintifik pula dirujuk sebagai nosologi. Pengetahuan umum mengenai penyakit dan rawatan penyakit dikenali sebagai perubatan.

Praktik perubatan dahulu kadang kala membezakan penyakit, yang mempunyai sebab khusus atau beberapa penyebab (dikenali sebagai etiologinya), berbeza dari sindrom, yang merupakan himpunan tanda dan/atau simptom yang berlaku serentak. Perbezaan takrif ini didapati kurang tepat kerana kebanyakan sindrom telah berjaya dikenal pasti. Pada masa yang sama, banyak istilah perubatan yang menggambarkan simptom atau ketidaknormalan, mungkin dirujuk sebagai penyakit dalam banyak konteks, terutama sekiranya punca penyakit tidak dapat dikenal pasti.

Sesuatu keadaan boleh disahkan secara objektif, tetapi anggapan bahawa sesuatu "gejala"ialah penyakit bergantung pada pertimbangan nilai masyarakat. Sebagai contoh, pada masa kini, dalam kalangan masyarakat Amerika Utara, jumlah mereka yang menganggap masalah kebantutan dan obesiti sebagai penyakit telah meningkat sepanjang tempoh 40 tahun lalu, sebaliknya jumlah mereka yang menganggap homoseksual sebagai penyakit semakin berkurangan.

Sesuatu gejala dianggap sebagai penyakit oleh sesuatu kebudayaan atau dalam satu julat masa, tetapi bukan dalam semua kebudayaan atau era. Masalah kecenderungan menentang, masalah sukar menumpukan perhatian, dan masalah personaliti merupakan antara contoh gejala yang dianggap sebagai penyakit dalam masyarakat Amerika Utara kini tetapi tidak pernah dianggap sedemikian dalam kebudayaan Amerika abad lalu atau bagi masyarakat lain pada masa kini.

Kadang kala, sama ada sesuatu gejala dikira sebagai penyakit atau sindrom dan variasinya telah menjadi topik politik yang hangat lantaran kesannya kepada ekonomi dan masyarakat. Sebagai contoh, kejutan letupan (shell shock) dan masalah tekanan pascatrauma (post-traumatic stress disorder) merupakan telah dipolitikkan di Amerika Syarikat; demikian juga kecederaan pergerakan berulang (repetitive motion injury) di Australia.

Berikut merupakan penyakit-penyakit yang biasa dialami atau terkenal:

Angin Ahmar
Antrax
Apendiks
Aphasia
Autisme
Barah pangkal rahim
Batuk kokol
Buah pinggang
Darah tinggi
Demam denggi
Demam kepialu
Demam Kuning
Demam kuning jaundice
Diabetes
Penyakit Dementia
Difteria
Dyslexia
Ebola
G6PD
Gaut
Glaukoma
Hepatitis A
Hepatitis B
Influenza
Insomnia
Jerawat
Sakit koronari jantung
Kaedah merancang keluarga
Kancing gigi
Tetanus
Penyakit Talasemia
Katarak
Kencing manis
Pengkateteran kardiak
Penyakit kuku dan mulut pada manusia
Malaria
Masalah pergerakan anggota berkala
Masalah kalkulus hempedu
Masalah Prostat
Merancang keluarga
Meningitis
Narcolepsy
Osteoporosis
Pembedahan Caesarean
Penyakit kelamin
Pneumonia
Polio
Polycystic ovary
Porphyria
Prolaktinoma
Selsema burung
Sindrom Cushing
Sindrom Down
Sindrom kaki resah
Sindrom kejutan toksik
Sistemik Lupus Erythematosus
Kaki makan air
Strok
Ujian lumur PAP (PAP Smear)

Klik Sini Untuk Vitamin Suplemen Harian Anda
Back to top Go down
View user profile
 
Penyakit Biasa
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
KERJA KOSONG :: Kedai Kopi :: Promote Diri-
Jump to: